January 26, 2021
Soft skills cautate

Cele mai importante soft skills 2020

Soft skills reprezintă acele abilități personale care se referă la modul tău de a fi. Cum te comporți, ce atitudine ai, cum gestionezi situațiile si relațiile interpersonale înseamnă soft skill. Hard skills, în schimb, sunt abilitățile într-un anumit domeniu, ceea ce știi să faci practic. Așadar, articolul de astăzi se rezumă la cele mai importante soft skills căutate de angajatori în prezent.

Dacă preferi să asculți care sunt cele mai importante soft skills în 2020, te invit să alegi una dintre opțiunile de mai jos unde găsești episodul din podcastul Versiuni:

Apasă pe clipul de mai sus pentru YouTube sau pe următoarele variante: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts.

Cele mai căutate soft skills de către angajatori

  1. Adaptabilitate – este importantă în absolut orice context pentru că este inevitabilă. Vei avea mai devreme sau mai târziu un context la care va trebui să te adaptezi. Job-ul pe care îl ai/vei avea are cel mai probabil multe componente care se vor tot schimba: task-uri noi, situații noi de gestionat, oameni noi în echipă, șefi sau subordonați noi, proiecte noi. Va veni momentul în care vei fi promovat fie pe verticală, să iei o poziție superioară și poate vei avea de gestionat și alte persoane în calitate de manager sau lider de echipă, fie pe orizontală, când vei schimba echipa/ activitatea în interiorul aceleiași companii. La un moment dat e posibil să schimbi locul de muncă, fapt ce vine la pachet cu toate schimbările menționate mai sus. Cu cât te adaptezi mai ușor la situații noi și îți place să ieși din zona de comfort, cu atât vei avea mai mult succes în carieră.

  2. Connecting the dots – L-am văzut pentru prima oară sub această denumire la Robert Katai prezentat ca skill pentru marketeri, dar mergând pe firul adaptabilității, poate fi generalizat la toate joburile. Mă refer la a face conexiuni, să construiești puzzle-uri în timp real. Asta presupune să vezi oportunități, să fii pe fază, atent la cele se întâmplă în jur, să faci conexiuni rapide, să fii in contact/ să iei legătura cu oamenii potriviți. Se extinde și la cunoștințe din mai multe arii – nu mai e suficient să știi doar ce faci tu în pătrățica ta de birou/ lucru. Fii atent să găsești soluții la probleme existene și inexistente. Nu e neapărat un skill de dezvoltat individual, este mai eficient atunci când îl extinzi către echipa cu care lucrezi, ajungând astfel să rezolvați împreună problemele sau să întâmpinați oportunități.

  3. Colaborare (team work)- în majoritatea joburilor este nevoie de ea. Trebuie să lucrezi cu mai mulți oameni ca să creați un lucru, toți venind din ramuri diferite de activitate sau din poziții diferite de responsabilitate. Ce e important în colaborare e să fii deschis să lucrezi eficient cu ceilalți și să fii plăcut. În același timp, să nu urmărești să creezi conflicte și să depui efort să te înțelegi cu ceilalți, indiferent de cât de dificili pot fi ei pentru tine. Depinde care sunt valorile pe care le apreciezi, însă vei fi tot timpul pus în contexte de colaborare, iar succesul tău depinde de cât de ușor îți este să faci asta și se va vedea încă de la interviu.

  4. Dorința de învățare/ dezvoltare – valabil pentru cei la inceput de drum în special, dar nu exclusiv. Aici intervine eterna problemă în care se caută experiență la roluri entry-level. De cele mai multe ori, experiența nu trebuie să fie efectivă la un loc de muncă. Ce se pune ca fiind experiență până termini facultatea, după sau chiar dacă nu faci una, e să ai o dovadă că ai fost deja în alte contexte de lucru care te-au format, din care poți da câteva exemple. Pentru partea asta voi vorbi în episodul următor de podcast. Iar pentru cei care au deja experiență, fie ea și de mulți ani, ca să fii bun e important să înveți continuu, să tot lucrezi la cea mai bună versiune profesională a ta.

Voi pune un articol și respectiv un episod pe teme de cum să fim o versiune mai bună a noastră în fiecare săptămână. Pe Instagram Stories voi întreba părerea celorlalți despre subiectele pe care le voi aborda pentru că nu îmi pot asuma rolul de atotștiutor și apreciez contribuția celor din jur. Ne auzim pe Instagram @vallentinanica să discutăm despre subiectul acesta, să îmi spui care sunt în opinia ta cele mai importante soft skills, dar și despre subiectele ce vor urma.