January 26, 2021

Cum putem limita fake news

De curand au inceput sa iasa la suprafata teorii ale conspiratiei legate de 5G si vina acestei tehnologii in pandemia COVID-19. Astfel de aberatii nu sunt noi. Aceiasi oameni cred ca pamantul este plat si in ierarhii spirituale intergalactice. Sunt grupuri de Facebook cu mii sau zeci de mii de membri. Insa putem face totusi ceva ca sa limitam raspandirea acestor fake news.

Grupuri de Facebook

Ziceam de grupurile de Facebook. Ele sunt epicentrul raspandirii pentru acest tip de informatii. Oamenii limitati prefera sa creada despre ei ca sunt, de fapt, mai inteligenti decat toti ceilalti. Atat pot ei. Au argumente total aberante pe care le prezinta ca fapte stiintifice doar pentru ca au vazut ei o poza pe internet cu asta (dar pozele de la NASA cu Pamantul sunt false). Ei spun ca Pamantul este plat (doar de asta se numeste PLANeta) pentru ca nu vezi curbura lui (atata e intelegerea lor) si nici gravitatie nu exista. Nu am de unde sa stiu ce alte aberatii au mai scos pentru ca m-au dat afara din grup cand am incercat sa aflu un raspuns cu privire la “De ce credeti voi ca exista aceasta conspiratie? Care e avantajul in a fi mintiti ca Pamantul e rotund?”.

Alte grupuri cu membri cu icoane sau unicorni ca poze de profil precum Federatia galactica si ierarhia spirituala sau altele, se preocupa de energii paranormale si conspiratii mondiale. E unul dintre, probabil multe altele pe care nu le-am descoperit, unde se crede cu tarie in aceasta conspiratie a 5G-ului. Cat de ok e sau nu aceasta tehnologie nu e subiectul acestui articol, insa putem fi de acord ca nu prin intermediul antenelor 5G se raspandeste Coronavirus. Pe astfel de oameni nu ii poti schimba. Consider ca e bine sa stim de existenta lor, ca sunt si ei tot oameni cu drept de vot. Poate asa constientizam ce se intampla in afara bulei noastre si de ce e bine sa ne ducem sa punem o stampila pe o foaie.

Cum putem limita raspandirea de fake news

Se intampla accidente prin care aceste teorii ale conspiratiei ies din cuibul facator de minuni al grupurilor de Facebook. Sunt distribuite evident, in primul rand, de membrii acestora si apoi propagate in continuare de prietenii cu acelasi nivel de inteligenta ai acestora. Astfel de postari ajung si la noi, oamenii care se vaccineaza si care nu cred ca Pamantul este plat si infinit. Facebook isi directioneaza si el eforturile in a limita raspandirea de fake news. Insa are nevoie de ajutor, sprijin ca aceste aberatii sa dispara de pe internet si sa fie vazute de cat mai putini oameni care le-ar putea crede. La fiecare postare de genul asta in care, desi poate credeti ca e misto, nu e, putem sa dam report. Apasam pe cele 3 puncte din coltul dreapta sus al postarii si alegem Primeste ajutor sau raporteaza postarea. Selectam apoi motivul Stire Falsa/ Fake News.

Fake news Facebook Report

Mecanica din spatele Facebook-ului probabil nu verifica raporturile solitare tot timpul. Insa daca aceeasi postare este reclamata de mai multi utilizatori, Facebook o va sterge. Asa ca dupa ce ne minunam de ce pot gandi anumiti concetateni, sa dam si cateva click-uri ca sa tinem acele conspiratii departe de a fi crezute si de altii.