January 26, 2021
experienta pentru primul job

Cum să faci experiență pentru primul job

Întrebarea care se află în mintea proaspeților boboci din facultăți. Cum să faci experiență la început de drum, cum să ajungi să ai primul job în domeniul în care te specializezi? Vei găsi în articol 4 modalități prin care poți căpăta experiență pentru primul job.

Apare în viața tuturor momentul în care vrei să te angajezi și ți se cere experiență, deși nu ai mai lucrat până acum într-o companie. Vestea bună e că poți demonstra, de fapt, că ai abilitățile care atestă o experiență suficientă pentru roluri de început, pentru joburi de entry-level.

Dacă preferi să asculți cum să faci experiență pentru primul job, te invit să alegi una dintre opțiunile de mai jos unde găsești episodul din podcastul Versiuni:

Apasă pe clipul de mai sus pentru YouTube sau pe una dintre următoarele variante: Spotify sau pe Apple Podcasts.

Voluntariatul – pentru cauze umanitare sau într-un ONG studențesc – arată că ai fost într-un alt context în care ai lucrat pentru anumite proiecte, în echipă. Asta înseamnă că ai dobândit și câteva hard skills de organizare și etică de lucru, dar și pe partea de soft skills că ai lucrat la partea de colaborare, despre care vorbeam în articolul trecut. Pentru sfaturi suplimentare legate de voluntariat, te invit să asculți varianta audio de podcast unde Angela Stoica (Application Specialist in Bakery) și Iulia Coman (HR Business Partner) povestesc și din experiența lor.

Job-uri secundare – contează orice tip de job, fie că ai fost asistent comercial, ai lucrat într-o cafenea, i-ai ajutat pe ai tăi cu business-ul până la programe de tipul Work & Travel – aceste experiențe spun despre tine că ești ambițios și că ești dispus să muncești. Ești deschis la experiențe noi și că ai făcut și altceva cu timpul tău în afară de a deveni specialist în filme și seriale.

Experiențe internaționale de tip Erasmus – arată că ai fost printre cei mai buni studenți din generația ta. Se vede dorința ta de învățare și deschiderea spre provocări. La început, poți menționa și reușite academice excepționale precum participări cu success la concursuri, olimpiade, proiecte organizate de ONG-urile studențești, diverse experiențe relevante în cadrul liceului și facultății.

Hobby-uri – dacă la început nu ai multe lucruri de pus in CV, poți face și o secțiune de hobby-uri. Mai târziu, când deja ai câteva luni relevante de experiență în domeniul în care vrei să activezi, devin lucruri nice to have de spus la interviu. Găsește o modalitate de a face publice sau compune un portofoliu din pasiunile tale. Poți să îți faci un blog dacă îți place să scrii sau să povestești despre hobby-ul tău, să ai un portofoliu cu cele mai bune fotografii profesioniste ale tale sau să îți pui pe platformele dedicate codurile la care ai lucrat ca să arăți ce limbaje de programare știi. Transformă hobby-ul într-un blog sau vlog, ocupă-ți timpul în mod productiv și mândrește-te cu asta.

Voi pune un articol și respectiv un episod pe teme de cum să fim o versiune mai bună a noastră în fiecare săptămână. Pe Instagram Stories voi întreba părerea celorlalți despre subiectele pe care le voi aborda pentru că nu îmi pot asuma rolul de atotștiutor și apreciez contribuția celor din jur. Ne auzim pe Instagram @vallentinanica să discutăm despre subiectul experienței fără de experiență, dar și despre subiectele ce vor urma.