January 26, 2021
Obicei nou Versiuni podcast

Cum să îți formezi un obicei nou

Una dintre cele mai mari provocări pe care ni le putem seta este să ne formăm un obicei nou. Fie că este cu frecvență zilnica sau mai rar, este incredibil de greu să ne aducem aminte sau să ne urnim să facem un anumit lucru pe care ni l-am propus. Pentru setarea de obiceiuri începutul este cel mai greu și poate dura de la 21 sau 30 zile până la câteva luni, în funcție de dificultatea și durata activității.

Voi trece prin câteva tips & tricks prin care ne putem forma mai ușor obiceiuri, precum și exemple practice de activități ce pot fi incluse în rutină pentru o versiune personală mai bună. Pe cele mai multe le-am dobândit și eu deja, iar la unele încă mai am de lucru.

Dacă preferi să asculți în formatul unui podcast, poți accesa episodul în care am vorbit despre cum să introducem obiceiuri noi în rutină pe YouTube, Spotify sau Apple Podcasts.

Sfaturi pentru obiceiuri noi

  1. Leagă obiceiul nou de un obicei vechi – este o modalitate prin care îți poți aduce aminte mai ușor că ți-ai propus să faci o anumită activitate și astfel să prelungești o rutină pe care o ai deja. Un exemplu ar fi ca după ce te speli pe dinți să îți aplici cremele de față de care uiți tot timpul să te ții. Pune crema lângă periuța de dinți și astfel nu vei mai uita de ea în dulap.
  2. Crește durata obiceiului progresiv – nu te forța să faci zilnic o oră de sport. Începe progresiv cu 5 sau 10 minute în fiecare zi/ de câteva ori pe săptămână, în anumite zile deja stabilite. După ce vei fi comod cu a face frecvent acele câteva minute, crește cu câte alte 10 minute săptămânal durata exercițiilor pe care le faci. Astfel, nu va mai părea chiar atât de greu să te ții de sport și nu te vei descuraja repede.
  3. Declanșatoare – memoria ne lasă de cele mai multe ori când ne propunem să dobândim obiceiuri noi. Avem nevoie de anumite elemente care să ne aducă aminte cum ar fi să ne punem alarme pe telefon la orele la care trebuie să luăm medicamente/suplimente; ne putem pune bilețele de amintire pe frigider ca să nu uităm că vrem să ne ținem de un program de mese și să nu mai furăm ciocolată din frigider de 4 ori pe zi; putem să ne folosim de aplicații care să ne aducă aminte periodic să bem suficientă apă sau aplicații precum Duolingo, care au remindere și contorizează câte zile la rând am exersat o limbă străină deja știută sau când încercăm să învățăm una nouă.
  4. Setarea unor obiective – dacă ai un obiectiv măsurabil îți va fi și mai ușor să vezi progresul și astfel, să fii mulțumit de rezultatele pe care le ai. În categoria asta ar intra scăderea în greutate, în timp ce din alte obiceiuri nu sunt rezultate imediate, dar merită să fie făcute.
  5. Oferă-ți o recompensă – de la a-ți oferi o răsplată dulce, asta dacă un obiectiv nu e să ții o dietă, până la o mulțumire de sine sau un borcan cu bani în care strângi “reușitele”.
  6. Câte un obicei pe rând – nu pune prea multă presiune pe tine încercând să le faci pe toate din prima. Începe cu obiceiuri simple de la a-ți face patul în fiecare dimineață, iar ulterior adaugă obiceiul ca după asta, să bei un pahar de apă. După ce îți intri în ritm cu un obicei, îți va fi din ce în ce mai ușor să formezi altele. Eu am început cu Duolingo exersând franceza/ învățând spaniolă și apoi mi-a fost mai ușor să îmi aduc aminte de o rutină de îngrijire sau să iau zilnic suplimente.

Voi pune un articol și respectiv un episod pe teme de cum să fim o versiune mai bună a noastră în fiecare săptămână. Pe Instagram Stories voi întreba părerea celorlalți despre subiectele pe care le voi aborda pentru că nu îmi pot asuma rolul de atotștiutor și apreciez contribuția celor din jur. Ne auzim pe Instagram @vallentinanica să discutăm despre subiectul formării unui obicei nou, dar și despre subiectele ce vor urma.